
جواهری با رنگ آسمانی
پیروزه یا فیروزه گوهری باستانی است که نام آن تداعی معنای واژه پیروزی هست . پادشاهان ایرانی با هدیه این گوهر خوشبختی، صلح و دوستی را برای دریافتکننده آن آرزو مینمودند. استفاده از آن در تمدنهای اولیه ایران، امریکای جنوبی، چین و مصر رواج داشته است . به باور ایرانیها نگهداشتن این گوهر باعث میشده تا شهامت فرد در مقابل دشمنان بیشتر گردد و بر آنها غلبه نماید. رنگ آبی شبیه به رنگ آسمان آن را به گوهری تأثیرگذار بدل نموده است، رنگ آبی را به بهشت تشبیه مینمایند . هندیان بر این باورند که شادی و نیک بختی را به ارمغان میآورد. پیروزه سمبل موفقیت و شادکامی و آینده نیک است و ارزش این گوهر به دلیل رنگ آن هست.
گوهر متولدین آذرماه :
در بیان ارزش این گوهر همین بس است که گاهی قطعهای از فیروزه با گوهرهای شفاف و گرانبها برابری میکند. داشتن زیورآلات فیروزه در میان سنگهای جواهری یک معامله سودآور واقعی است. در مورد فیروزه افسانههای بسیاری گفتهاند. فیروزه را به متولدین دسامبر، آذرماه و کسانی که روز شنبه به دنیا آمدهاند، توصیه مینمایند.
قدمت :
معدن سرابیت الخادم در شبهجزیره سینا قدیمیترین معدن فیروزه جهان است که سابقه ۶۰۰۰ ساله دارد .
مهمترین گوهر شناختهشده ایران فیروزه است، هنر فیروزه تراشی در ایران قدمت ۵۰۰۰ ساله دارد.
کاربرد :
نگین های فیروزه تراش خورده بیشتر در ساخت انگشتر، گردنبند و گوشواره استفاده میشود.
طراحان جواهرات به لحاظ رنگ آبی آسمانی منحصربهفرد فیروزه از آن استفادههای فراوانی نمودهاند.
مهمترین معادن :
معدن پیروزه نیشابور به روایت گوهرشناسان شناختهشدهترین و بهترین نوع آن در جهان است .
غیراز ایران فیروزه در چین، تبت، مکزیک و ایالاتمتحده نیز دیدهشده است.
تورکوئیز :
این گوهر در زبان انگلیسی به تورکوئیز Turquoise مشهور است زیرا در زمانهای قدیم تاجران ترک ، آنرا از راه ترکیه به اروپا صادر مینمودند و در اروپا بدین نام شهرت دادهاند. احتمالاً احسائین یا اخشائین در کتب تاریخی و باستانی همان پیروزه است.
ساختار :
پیروزه، کانی ثانویه کانسارهای مس پورفیری، به رنگهای آبی آسمانی، سبز متمایل به آبی، خاکستری متمایل به سبز و ساختار بلوری تری کلینیک پیناکوئید، ریزدانه تا نهان بلور، دانهای تا غدهای، گاهی رگهای و تودهای و سختی ۵ جدول موهس که با کاهش تخلخل تا ۶ هم میرسد، یک فسفات مس و آلومینیوم آبدار است. نر اغلب کائولینیت، مونت موریلونیت، آلوفان، واولیت و پیریت هست.